måndag 3 maj 2010

Personkemi!

För de flesta tar det ca 9o sekunder eller mindre att bestämma sig för om de tycker om en annan människa eller inte. Första intrycket spelar med andra ord relativt stor roll för om vi kommer att engagera oss mer i att lära känna en person eller inte.

De flesta har nog stött på en människa där det känns som att allt stämmer från början. Kanske är det en partner eller nära vän. Det känns som att man kännt varann i all evighet och känslan blir bara starkare ju mer man lär känna personen.
När personkemin stämmer känner vi oss trygga och stimulerade, nyfikna och energifyllda. Vi blommar ut och blir mer kreativa. Vi skapar också mer energi mellan oss och har inga försvarsmurar. Vi kommunicerar bättre och känner oss förstådda på ett djupare plan.

Sen finns det andra gånger när det är precis tvärtom. Då man med en gång känner att det inte "klickar". Det behöver såklart inte betyda att det inte går att bygga en bra relation med personen i fråga i alla fall, men det är oftast inte ens i närheten så enkelt som när det stämmer från början.
När personkemin inte fungerar känner vi otrygghet eller rent av olust. Vår rädsla och osäkerhet ökar, vår inre trygghet minskar och vi blir stressade. När personkemin inte stämmer hämmar det kommunikationen och vi blir lättare irriterade.

Vi vinner alltså mycket på att umgås och arbeta (om möjligt) med människor där personkemin stämmer. Då kan vi utvecklas mer och kommunicerar friare och lättare. Arbetsgivare kan tjäna mycket på att bilda arbetsgrupper där individerna inte bara är kunniga utan även fungerar bra tillsammans. Då skapas de allra bästa förutsättningarna för att nå resultat.

Har du funderat på vilka människor du har i din omgivning? Vilka känner du dig trygg med och vilka känner du ett visst obehag eller otrygghet omkring?


Vi hänger ibland ihop med människor som vi kanske inte skulle valt om vi hade träffat dem idag.
Det är inte fel att ibland "rensa upp" lite i vår umgängeskrets. Att låta kreativa och positiva relationer få ta mer utrymme än negativa och destruktiva.

Kanske värt att tänka på!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar