torsdag 6 maj 2010

Den mask vi bär på!

Är du dig själv i alla lägen oavsett vilken situation du befinner dig i eller vilka människor du har omkring dig? Grattis i så fall.

Det som har slagit mig i mitt arbete som coach är att många verkar bära på en mask. Det kan vara i arbetssituationen eller med vissa vänner, i föräldragruppen eller med sin partners familj. Ofta beror det på att vi känner oss osäkra eller rädda eller att vi så gärna vill bli omtyckta att vi strävar efter att bli någon som vi tror att andra vill att vi ska vara.

Detta kan ta sitt uttryck på olika sätt. En del känner att de vill hävda sig och berätta för sin omgivning hur duktiga de egentligen är, andra blir mer tystlåtna eller strävar efter att ha en så perfekt fasad som möjligt medan en del tar på sig rollen som den glada, pigga uppåt personen som ständigt har ett leende på läpparna och ett gott ord till alla. En annan kategori är de som snackar skit om andra för att framhäva sig själva mer.

Så länge som vi inte mår dåligt av vår mask så är det kanske ok. Det är när vi känner oss helt utmattade på kvällen när vi kommer hem för att vi burit runt på vår mask som vi bör fundera på de grundläggande orsakerna. I vilka situationer känner du att du inte riktigt är dig själv? Vad tror du att det beror på? Om detta är något som påverkar dig negativt kanske det är dags att göra något åt det. Att successivt börja göra små förändringar för att bli mer sann mot dig själv.

För är det inte så att de människor vi ser upp till mest är de som vågar visa vilka de egentligen är? De som vågar visa sig svaga, arga, ledsna, glada och som står på sig är de vi respekterar mest.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar