lördag 1 maj 2010

Att tänka annorlunda!

Vad betyder ordet hälsa? Många sätter likhetstäcken på att ha god hälsa och att vara fysiskt frisk, men kan man inte vara fysiskt frisk och ändå inte känna att man har god hälsa? Eller kan man vara fysiskt sjuk, men samtidigt känna att man har god hälsa?

Världshälsoorganisationens definition av hälsa från slutet av 1940-talet lyder: "ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande och ej endast frånvaro av sjukdom eller svaghet". En definition som används flitigt än idag.

För mig betyder hälsa att hitta balans mellan de viktigaste delarna i mitt liv, både fysiskt och mentalt. Vad som är viktigast har skiftat under åren i takt med att livet har förändrats, men det är ändå när jag hittat balansen som jag har mått som bäst, som jag har känt att jag haft god hälsa.

Idag finns mängder av självhjälpsböcker som berättar hur vi ska leva för att må bättre, få bättre självkänsla/självförtroende, lyckas bättre på jobbet/i relationen/i uppfostran av våra barn etc. Det finns många bra böcker med många bra budskap, men hur ska vi förhålla oss till dem?

Allt börjar med vår inställning! Hur du väljer att ta till dig dessa budskap, vilket förhållningssätt du har när du går in i något nytt oavsett vad det är. Ofta är det vår rädsla som gör oss negativa till nya saker och omedvetet har vi då redan satt upp spärrar som kan göra det svårt för oss att lyckas.

"Tänk positivt" är ett uttryck som nog alla har hört, men ibland kan målet kännas oöverstigligt. Bena då upp det du står inför oavsett vad det är.

Vad är första steget mot målet? Sätt upp en plan på när du ska ha nått dit och känn glädjen och stoltheten när du är där.

Vad blir nästa steg och nästa efter det?

Det som är viktigt att tänka på är att det slutgiltiga målet ska vara klart definierat från början, att det ska vara ett attraktivt mål (om det känns svårt kan du tänka på den tillfredsställelse det skulle ge dig att lyckas) och att målet ska vara tidsbestämt.

När du har det slutgiltiga målet klart för dig är det dax att sätta delmålen. Vad vill du ha uppnåt och när?

Detta kan du implementera på i stort sett det mesta. På jobbet när du står inför nya uppgifter, i relationer som känns utmanande eller för att bygga upp din självkänsla.

Du kommer säkerligen känna att du växer och förbättrar din hälsa genom att tänka annorlunda inför dina rädslor.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar