lördag 28 augusti 2010

Tro på dig själv!

Känner du dig osäker i vissa situationer? Kanske pratar du då lite för fort eller gällt, sjunker ihop med kroppen eller flackar med blicken. Genom ditt kroppsspråk, ditt tonläge och din blick berättar du för omvärlden vad du känner. Det är med andra ord inte så mycket vad du säger utan hur du säger det som är det utmärkande för hur andra tolkar dig.

Vill du känna dig mer självsäker, men också framstå som säkrare och tryggare för din omgivning kan du tänka och öva på följande:

  1. Se människor i ögonen när du pratar med dem, men stirra inte för intensivt. En stadig blick samtidigt som du nickar lite grann emellanåt visar att du är intresserad och lyssnar på den du samtalar med.
  2. Sträck på dig. Genom att lyfta på bröstkorgen och skjuta bak axlarna lite grann får du en stoltare och mer självsäker hållning både när du sitter och står. Försök att vara så avslappnad och ledig som möjligt.
  3. Sänk tonläget och prata lagom fort. När vi känner oss nervösa finns en tendens till att prata lite för fort och lite för gällt. Öva på att sänka tempot och tonläget en aning så framstår du genast som lugnare och mer självsäker.
  4. Spegla andra. Hur är kroppsspråket hos övriga i gruppen? Försök att spegla andras kroppsspråk så uppfattas du som mer öppen och tillgänglig.
  5. Öva på ovanstående. För att nya vanor ska slå rot behöver vi öva, öva och öva. Alla behöver vi öva och träna för att bli bättre på något där vi från början känner oss osäkra. För varje tillfälle växer vi lite mer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar