torsdag 12 augusti 2010

Sju hälsosamma vanor - Rök/snusa inte!

Idag vet de allra allra flesta att rökning är skadligt. Rökning ökar risken för en mängd olika typer av sjukdomar och biverkningar så som cancer, försämrad fertilitet, dålig blodcirkulation mm.

De positiva effekterna när du slutar att röka börjar redan efter 20 minuter då blodtryck och puls går ner till en normal nivå. Efter 8 timmar minskar nikotin- och kolmonoxidhalten med hälften och syrehalten i blodet blir normal. Efter bara 24 timmar har all kolmonoxid försvunnit ur kroppen och lungorna börjar rensningen av slaggprodukter. Efter 48 timmar finns inget nikotin kvar i kroppen. Detta är bara den första delen av processen som sker när du slutar röka, men den fortsätter och du kommer att märka stor skillnad.

Snus jämförs ofta med cigaretter för att visa att snus är ett hälsosammare alternativ till att röka. Forskningen har inte kommit lika långt vad det gäller snusning, men det man vet är att nikotininnehållet i snus är mycket högt och eftersom man ofta har en snus inne under en längre tidsperiod så får snusare en längre nikotintillförsel än en rökare.

Snusning skapar ett kraftigt nikotinberoende, ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar, är cancerframkallande och orsakar skador i munnen, slemhinnor och frilagda tandhalsar.

Med andra ord är det inte en dum idé att sluta snusa.



Börja att sluta redan idag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar