tisdag 10 augusti 2010

Sju hälsosamma vanor - Ät inte sötsaker!

Det har forskats mycket om socker. Många resultat visar att socker är en stor bov i det som handlar om övervikt.

Ju mer socker vi äter, desto större mängd av kroppens egna lyckohormoner utsöndras i vår hjärna. Ett system som vanligtvis stimuleras av mat, motion och sex och gör att vi mår bra. Men systemet kan också stimuleras av olika droger som alkohol, nikotin, koffein och socker. Människor med starkt sug efter socker kräver i regel inte bara rent socker. Ofta vill de ha godis som innehåller både socker och fett.

Det har aldrig funnits så många överviktiga unga personer som idag. Många forskare anser att detta till stor del beror på skräpmat och mycket socker. Många menar att framförallt läsk spelar en viktig roll. Sockret ger kroppen en kraftig blodsockerkick, som följs av en dipp, som sedan kräver mer socker. Och så håller den onda spiralen på. Barnen blir både feta och sockerberoende.

En bidragande orsak till övervikten är också att barn idag rör sig allt mindre, beroende på många timmar framför TV, datorer och spel.

Rekommendationen är istället att byta ut godis och sötsaker mot grönsaker och frukt. Frukt innehåller fruktsocker som till viss del påverkar kroppen på samma sätt som sötsaker, men inte lika starkt. Så om du är sugen på godis, läsk, bullar och kakor......ta ett äpple!

(Fakta hämtat ur "Hälsoguiden - Din start till ett friskare liv! " från apoteket).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar