lördag 18 september 2010

Självkänsla!

Självkänsla handlar om hur du ser på dig själv, ditt eget värde som människa. Om du gillar dig själv för den du är och inte bara för sådant du gör. När självkänslan är hög tycker du att du duger även om du ibland gör fel och misslyckas med saker.

Ett tecken på att din självkänsla inte ligger på topp kan vara att du söker bekräftelse utifrån (av andra människor), men att du har svårt att bekräfta dig själv. Andra tecken är att du vill vara andra till lags (ofta på bekostnad av din egen egentliga vilja). Ett tredje att du ständigt jämför dig med andra. Kanske har du också mycket svårt att misslyckas med något och tycker, när det händer, att det är en fruktansvärd upplevelse.

För att börja öva upp sin självkänsla (för tyvärr kommer den inte bara av sig själv) är det viktigt att börja se dig själv som din bästa vän. Hur ser du på din bästa vän? Hur pratar du om och med din bästa vän? Och framförallt, hur tänker du om din bästa vän? Att börja tänka lite skönare tankar om sig själv (din bästa vän) är ett första steg att bygga upp ditt egenvärde.

Vad är bra med dig? vad tycker du om hos dig själv (och då är det inte prestationer det handlar om utan egenskaper hos dig)? Skriv ner några bra egenskaper om dig själv varje dag så märker du ganska snart att du faktiskt får en lite skönare inställning till dig själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar