fredag 29 oktober 2010

Hur har du det med hållningen?

Bilden visar hur ryggraden bör se ut vid en bra kroppshållning.
Tillhör du kategorin människor som i perioder har värk i nacke, axlar och rygg? Då är du som de flesta andra. Värken kan givetvis bero på en mängd saker så som stillasittande jobb, överansträngning, muskelsvaghet mm, men värken kan också bero på din hållning.
Våra dagliga aktiviteter och vår livsstil gör att vi med tiden utvecklar en viss kroppshållning. Om vi regelbundet sitter hopsjunkna eller står felaktigt kommer kroppen att börja acceptera den ställningen, eller också kompenserar den belastningen på vissa kroppsdelar genom att överdrivet belasta andra vilket i förlängningen ofta leder till värk.

Dålig hållning kan även orsaka andra problem exempelvis dålig cirkulation, muskelspänningar, huvudvärk, matsmältningsproblem, försämrad balans och koordination samt svaghet.

Det går att göra något åt dålig hållning, men det kan ta tid och kräva en hel del tålamod och uthållighet. Om du är osäker på hur du ska gå till väga för att testa din kroppshållning kan du få hjälp av exempelvis en sjukgymnast eller massör. En sjukgymnast kan även ge dig ett träningsprogram som stärker kroppen på de ställen som är svaga för att på så sätt förbättra hållningen.

Gå inte med värk och dålig hållning utan ta dig tid och råd att rätta till detta så att du i förlängningen lär om ditt hållningsmönster.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar