lördag 9 oktober 2010

Positiv eller negativ stress?


När man pratar om stress tänker många automatiskt på den negativa stressen som gör att vi mår dåligt, men faktiskt så kan vi dela in stressen i två delar; positiv och negativ stress.

Den positiva stressen handlar ofta om en glädjefylld och meningsfull ansträngning där kroppen inte reagerar med skadliga stressreaktioner. Negativ stress däremot är något som gör att vi mår dåligt, att vi känner oss stressade under en längre period som gör att vi successivt utvecklar olika symptom.

Skillnaden mellan positiv och negativ stress beror på hur vi själva uppfattar stressen. Något som en person tycker är påfrestande stress kan en annan uppleva som utmanande och positiv.
Känner du dig stressad och har svårt att varva ner så kan mental träning vara något för dig.
Genom att träna mentalt ökar du din självkännedom och på så sätt lär du dig vad det är som faktiskt stressar dig. Kanske är det inte att du har mycket att göra som är det primära, utan hur du tänker om varje uppgift eller dina egna inre höga krav på dig själv.
Genom att träna mentalt börjar du att förändra ditt sätt att tänka i olika situationer och kan därmed förändra en negativ känsla/tanke till en positiv.
Mental träning kan leda till ökat självförtroende så att du litar mer på din egen förmåga vilket sänker stressnivån. Du blir också mer medveten om vad du faktiskt vill uppnå i olika situationer och kan därför bli mer handlingskraftig.
När du tränar mentalt med exempelvis CD-skivor hjälper du dessutom kroppen att återhämta sig och vila vilket motverkar dina stressreaktioner.
Det finns många böcker och CD-skivor om ämnet mental träning. Lars-Eric Uneståhls skivor kan jag varmt rekommendera samt Bosse Angelöws bok "Träna mentalt och förbättra ditt liv". Om du känner dig stressad och har svårt att stanna upp är det absolut värt att testa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar